Zdravá výživa
Během těhotenství má dítě jako jediný zdroj výživy vás, a proto je zapotřebí, aby vaše strava byla co nejpestřejší a bohatá na živiny, které vaše tělo během těhotenství potřebuje. Do svého jídelníčku je vhodné zařadit větší příjem syrové zeleniny a čerstvého ovoce, a omezit sladká a slaná jídla a uzeniny.
Co by nemělo chybět ve vašem jídelníčku během těhotenství
Vápník
Vápník je důležitý pro zdravý vývoj kostí a zubů dítěte, které se začínají vyvíjet zhruba od 8. týdne těhotenství. Výborným zdrojem vápníku jsou sýry, mléko, jogurty a čerstvá listová zelenina.
Bílkoviny
V těhotenství dochází k vyšší spotřebě bílkovin, a proto je nutné zařadit stravu bohatou na bílkoviny. Vhodným zdrojem bílkovin jsou ryby, hovězí maso, ořechy, luštěniny, vejce a mléčné výrobky.
Vitamín C
Vitamín C napomáhá při tvorbě placenty a zvyšuje odolnost proti infekcím. Vitamín C je obsažen v čerstvém ovoci a zelenině. Konzumujte tedy jen čerstvé ovoce a zeleninu můžete připravovat např. v páře. Velkým zdrojem vitamínu C je paprika, kapusta, jahody, květák, rajčata, pomeranč nebo grapefruit.
Vláknina
Vláknina je nezbytnou součástí stravy během těhotenství. Bohatým zdrojem vlákniny je ovoce a zelenina, celozrnný chléb, zelený hrášek, hrozinky, pórek, maliny a sušené měruňky.
Kyselina listová
Kyselina listová spadá do skupiny vitamínů B, který je zapotřebí pro rozvoj centrální nervové soustavy ditěte. Kyselinu listovou můžetet užívat i v tabletách. Zdrojem kyseliny listové je špenát, brokolice, fazolky, lískové ořechy, růžičková kapusta a celozrnný chléb.
Železo
Vhodným zdrojem železa je libové červené maso, losos, špenát a sušené meruňky.
Přehled nejdůležitějších potravin v těhotenství
- Sýr, mléko a jogurty: vápník, bílkoviny
- Zelená listová zelenina: vitamín C, vláknina, kyselina listová
- Libové hovězí maso: bílkoviny, železo
- Pomeranče: vitamín C, vláknina
- Drůbež: bílkoviny, železo
- Hrozinky a švestky: železo
- Sardinky: bílkoviny, železo
- Mořské ryby: bílkoviny
- Celozrnný chléb: bílkoviny, vláknina, kyselina listová
- Celozrnné těstoviny a rýže: vláknina